Nieuws | Breskens Sailing

28-08 | 29-08 | 30-08

Nieuws


31 augustus 2019

Damen Breskens Sailing Week Dag 2

Damen Breskens Sailing Week Dag 2

Winnen is geen kwestie van iets goed doen. Het gaat er om alles goed te doen.

Ook de tweede dag van dit sailing event en Nederlands kampioenschap IRC  had te maken met de nukken van de wind. Wedstrijdreeksen werden gestart, maar ook weer afgeblazen. De deelnemers zouden als een speer van de ene boei naar de andere drijven, maar zouden amper tegen die stroom kunnen. Maar moeilijk gaat ook en de A vloot finishte een weliswaar ingekorte reeks. Vloot B zeilde 1 ingekorte reeks.  

Zeilers die van ondieptes houden hadden vandaag een voordeel. Wie het langst boven de zandbanken bleef sturen had zeker anderhalve knoop minder tegenstroom dan wie in de vaargeul bleef. Weinig wind – die dan nog eens aardig durft te draaien- maakt het ook moeilijk voor wedstrijdleiders. Marcol de Klerk liet de zeilers in vloot B weten dat ze voor vier uur een beslissing zou nemen om de race stil te leggen. “Als je niet meer tegen stroom op kunt heeft het geen zin meer. Gisteren is er een boot zonder motor om elf uur s’ avond gefinisht” zegt Marcol.

Alles moet goed

In de IRC 1 werd een harde strijd gevoerd voor enkele seconden die het verschil uitmaakten tussen eerst finishen of niet. “We hebben een titel te verdedigen “ zegt stuurman van de supersnelle van Uden (NED17001), Gerdjan Poortman die het IMS Nederlands Kampioenschap vorig jaar won.

Door de snelheid is starten met uiteenlopende boten op de lijn niet zo eenvoudig. Het is een kwestie van goed daar doorheen te komen en daar heeft het team dus aan gewerkt. “Iedere seconde telt,” zegt Poortman. “We weten welke seconde we wanneer hebben verloren, gisteren dat is vandaag niet gebeurd. Was die ene reeks wegens windgebrek niet afgelast, hadden we die ook gewonnen, want we lagen goed.” Voor Gerdjan is winst vooral een kwestie dat het hele plaatje moet kloppen. Ook daarom zit er een navigator aan dek die alle informatie live verwerkt om de koers te optimaliseren. “Dat ging vandaag buitengewoon goed, bovendien zat er op de plekken met de minste stroom nu net   de meeste, beste wind.”.

In de IRC 2 werd het klassement overhoop gehaald. De X-Bie (BEL 8990) deed het veel minder goed en met de dagwinst van de Rosetta (NED7307) die daardoor het klassement aanvoert. Rinus De Jonge blijft met zijn Easy Living (NED 7696) dan weer standvastig de rangschikking domineren.

Verdedigers en aanvallers

In de CR1 klasse bleef de Ballista (BEL 217) goed aan de leiding, waardoor team Pluym nog steviger dan gisteren in het zadel zit. Hij wordt wel op de hielen gezeten door de Blind Faith (BEL 1274)  van Marnix) Lippens. Een team met veel lokale kennis die volledige voor de windse rakken bovenop de zandbank uitvaart.

De intention (IRL 715) haalde zijn derde eerste plaats in de Double Handed, de verbeterde aanpak van de bemanning heeft dus geloond. Ook de Saudade (BEL 242) haalde vandaag zijn derde eerste plek in de CR 3/4/5 klasse.

Morgen wordt een belangrijke dag voor heel wat zeilers, want er staat veel op het spel.   

< Alle artikelen