Nieuws | Breskens Sailing

27-08 | 28-08 | 29-08

Nieuws


30 augustus 2019

Damen Breskens Sailing Week Dag 1

Licht weer: hoe een ideale zeildag prestLicht weer: hoe een ideale zeildag prestatieverrassingen oplevert

Damen Breskens Sailing Week Dag 1

Onder een stralende zon en een ruimende maar afnemende wind gingen de twee vloten van de Damen Breskens Sailing Weekend vanmiddag van start. De zeilcondities waren ideaal zodat de banen voor de A en voor de B vloot zoals gepland in de Scheldemonding konden uitgelegd worden. Vloot A had aan een reeks genoeg, vloot B kon twee reeksen varen, hoewel de laatste werd ingekort.

De bedoeling was om beide vloten voor het havenhoofd van jachthaven Breskens te laten finishen. Wat aardig lukte voor de B vloot met CR en Double Handed klassen die al moesten afrekenen met een afzwakkende wind en tegenstroom. De A vloot, die een langer parcours, dieper in zee moest afleggen, worstelde met heel weinig wind tegen het sluitingstijd. Om 8 uur werd de wedstrijd afgesloten, waardoor twee deelnemers niet werden gekwalificeerd.

Vloot A: IRC gemeten jachten

Jan de Kraker, stuurman van de dagwinnaar K-Force in de IRC 1 blijft er nuchter onder. “We hebben met de grootste boten in de race een heel lange windward-leeward gevaren van vijf en een half uur. Dat tikt aardig aan, want je moet onafgebroken snelheid uit die boot blijven halen. Dat intensief sturen is dus duidelijk goed gegaan. De tegenstand is anders niet min, we vormen een vloot van de beste non-professionals die er zijn. Een beetje strijd maakt het leuk. En daar is het ons om te doen.”   

Bij de IRC 2 was er verrassing over de winst op de X-Bie (BEL8990) . “Vandaag lukte het nog eens een keer.” Was de eerste opmerking van schipper Koen Cleeren. De IRC klassen hebben maar een reeks gevaren, omwille van de afzwakkende wind en de oplopende tegenstroom naar het einde van de race toe. “Ons geheim zit in een zeer goede start, ondanks dat we samen starten met de grotere jachten van de IRC1. We zaten op het juiste moment op de juiste plaats – de pinend- met veel vrije wind, dus gingen we meteen ongehinderd door. De trim van de boot is weer in orde, we zijn gemotiveerd.”

Vloot B: CR gemeten jachten en double handed

Bij de Double Handed categorie in de B vloot won de Intention (IRL725) van het duo Willem Schopman / Rogier van Overveld de twee reeksen. De stuurman vond de drukte bij de starten wel verwarrend, maar gelukkig loopt deze J35 hoog en snel aan de wind. De zo opgebouwde voorsprong  viel niet meer in te lopen. Schopman en Van Overveld zijn het varen op getijdewater wel gewend. De Intention ligt aan de Oosterschelde. Daar leer je ondieptes opzoeken om de tegenstroom te ontwijken.

Ondanks de ideale zeilcondities en de uitstekende prestaties is er nog wel werk aan de winkel vindt de stuurman. Tactisch zoekt het duo naar verbetering, omdat de boot, zelfs met een naar eigen zeggen lekker ouderwets overmaats voorzeil, veel handeling vraagt en dan is er weinig tijd om rond te kijken naar wat de anderen doen.

Omdat er voor morgen minder wind is voorspeld haalden de twee enthousiaste zeilers na de race nog wat overtollige spullen van boord. Ieder pondje dat niet door de wind moet voortgeduwd worden is gewonnen.

Het team is alles

Bij de CR 1 nam de Ballista (BEL217) van team Jonas Pluym de leiderspositie door een een en een twee te varen in de twee reeksen. De Archambault 35 wordt in zware windomstandigheden met zeven man gevaren nu met zes. “Alle lof gaat naar de bemanning” zegt stuurman Pluym” want ze laten de boot lopen, ik moet alleen maar sturen.  En we hebben de druk kunnen houden, ondanks dat de wind afzwakte.” Dat vertaalde zich in de keuze voor de gennaker en het afkruisen van het voor de windse rak.

“We waren enorm verrast dat we zelfs in verbeterde tijd* voldoende voorsprong haden opgebouwd waardoor we de grote concurrenten Blind Faith (NED1274) en MonAqua (BEL1082) voor bleven, terwijl ook onze TCF* nu ook niet bepaald licht is. Bovendien is de Ballista minder bekend met de stroomsituaties in de Scheldemonding. We gaan deze eerst dag bescheiden vieren. Want de race is nog maar pas begonnen. Als de wind zwak blijft, zoals voorspeld, dan willen we niets laten vallen om de podiumplek veilig te stellen.

Morgen, zaterdag 31 augustus: 2de dag van het Damen Breskens Weekend. De organisatie kiest de banen en het aantal te varen reeksen op de weer en windvoorspellingen van morgenochtend.

Klik hier voor de resultaten: https://www.breskenssailing.nl/wedstrijden/results-2019/

 

< Alle artikelen