Nieuws | Breskens Sailing

28-08 | 29-08 | 30-08

Nieuws


25 augustus 2018

De plooien van DBSW 2018

Gebroken masten, gescheurde zeilen en topprestaties – de voorlaatste zeildag van het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018 had het allemaal. Door enkele puike zeilprestaties lijken veel klassementen in de plooi te zijn gevallen.

Een blik op de uitslagentabel en de tussenstanden in sommige categorieën van het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018 zegt genoeg: met nog één zeildag te gaan, lijken veel podiumplaatsen al vast te staan. Toch dient de huid niet verkocht te worden voor de spreekwoordelijke beer is geschoten op de wateren voor Breskens.

Een klein foutje kan namelijk grote gevolgen hebben, stelt wedstrijdleider Marcol de Klerk. “Daar kan de Shamrock van Wim Vandesande over meepraten. Bij deze One Tonner brak vandaag de mast op hoge snelheid. Hierdoor verspeelt de crew alles. Ze gingen echt lekker en streden met Vincent de Vries en zijn l’Esprit de Morbihan om de koppositie.” De Westerschelde is meedogenloos. Marcol de Klerk: “Er was wel meer schade: variërend van de mastbreuk tot gescheurde zeilen.” Door het uitvallen van de Shamrock schuiven de Berend Botje en Prince de Pétarcq naar de podiumplekken.

In het J/111-wereldkampioenschap lijkt de JELvis van schipper Martin Dent zeker van de titel. “Zij komen iedere zeildag bovendrijven als een team waarbij alles klopt,” vertelt wedstrijdleider Walther de Block. “Deze uit uitstekende zeilers bestaande crew gaat goed om met de omstandigheden en is geweldig op elkaar ingespeeld. Iedere zeiler weet zijn rol perfect en staat iedere keer op de juiste plek.”

Wat kan de concurrentie doen om dichterbij te komen? De Block: “Ze moeten goed letten op de tactiek van de JELvis en die zich eigen maken. Ze kunnen echt leren van de prestaties van deze boot.” Al blijf het daar niet bij, stelt hij. “Ze moeten daarnaast keihard werken. Ze zeggen in het bedrijfsleven dat je een baan pas na vijf jaar goed in de vingers hebt. De concurrentie van JELvis moet keihard trainen.” En dat wordt er zeker gedaan. Een goed voorbeeld daarvan vindt De Block de Duitse formatie Päppes van schipper Michael Müller. “Ze waren op het water eerst wat onwennig, maar ze krijgen steeds beter de omstandigheden onder de knie. Door deze gemaakte zeemijlen groeien ze als crew.”

Het maakt niet uit wie er op dit moment eerste staat, er moet nog altijd één dag gezeild worden, stelt Menno Vercouteren, wedstrijdleider van de IRC- en ORC-klassen. “Het maakt voor een wedstrijdorganisatie niets uit. Het gaat erom om zo goed mogelijk en zo eerlijk mogelijk de wedstrijden te organiseren en wie dan wint, is ons om het even. Daar gaan we ook op de laatste dag van het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018 voor zorgen.”

Foto: Wacon Images

< Alle artikelen