Nieuws | Breskens Sailing

28-08 | 29-08 | 30-08

Nieuws


24 augustus 2018

DBSW 2018: wind, adrenaline en races

Op de vrijdag van het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018 voer de gehele vloot voor het eerst uit. Een stevige wind en ruwe zee begeleiden de IRC-, ORC-, Two Handed-, J/111-boten en de One Tonners tijdens hun wedstrijden en dat levert het nodige spektakel op.

“Vandaag had alles,” vertelt wedstrijdleider Walther de Block kort na terugkomst in de Breskense jachthaven.  Hij trok met zijn J/111-vloot ‘naar buiten’, de Noordzee op. “Het waaide hard, de zee was ruw en de adrenaline gierde door de lijven van de zeilers.” De vrijdag van het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018 was dan ook niet eentje voor degenen met lichte magen, vertelt De Block. “Bij de wedstrijdleiding aan boord waren er een paar niet helemaal lekker, maar je ziet dat de zeilers genieten van dit onstuimige weer.”

Het leverde de nodige kleine incidenten op – kleine en grotere aanvaringen in alle wedstrijdcategorieën – vertelt wedstrijdleider Marcol de Klerk, die met haar vloot van 26 boten in de Two Handed-, CR- en One Tonnerklassen voor de kust van Breskens bleef. “Er was een flinke bakboord-stuurboordaanvaring in de Two Handedklasse. Een boot kwam te vroeg over de startlijn en kon dat niet herstellen en ramde een ander schip vol ter hoogte van de kajuit. Daar doe je bij dit weer niets aan.”

Dan is de vraag waar het randje ligt bij uitdagende zeildagen als deze met wind en Hollandse luchten. “Om de zeilers niet te veel te vermoeien, hebben de J/111’s bijvoorbeeld drie korte races gevaren,” vertelt Walther de Block. “Vermoeidheid kan leiden tot fouten, bijvoorbeeld wanneer ze de boot niet meer goed kunnen handelen, en in mijn visie moeten de zeilers moe maar voldaan na een zeildag terug kunnen varen.”

Een visie waar Menno Vercouteren, wedstrijdleider van de derde vloot van de dag, zich volledig bij aansluit. Hij voer met zijn vloot een hele dag langeafstandwedstrijden. “Op een dag als vandaag kijk ik met de planning hiervan altijd heel goed naar een paar factoren: naar de windrichting in het bijzonder, het getijde, of er genoeg stukken zijn om aan de wind en voor de wind te zeilen en of mijn baan niet door de baan van anderen gaat. Vandaag hadden we echt diepe kuilen van 2 meter, maar verder was het uitstekend zeilen met windsnelheden tussen de 18 en 26 knopen.” Vercouteren verwacht voor de dag van morgen hetzelfde zeilbeeld, al zou de zee door de slechte weersomstandigheden in de nacht van vrijdag op zaterdag. “Het gaat waaien, waardoor er veel golfopbouw kan zijn. Dat gaat wat beloven.

Foto: Wacon Images

< Alle artikelen