Nieuws | Breskens Sailing

28-08 | 29-08 | 30-08

Nieuws


23 augustus 2018

Officiƫle start DBSW 2018: stilte voor de (regen)storm?

De kop is er officieel af voor het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018. Na het oefenevenement voor de J/111-klasse voegen op donderdag ook de One Tonners zich voor het eerst bij de J/111-klasse voor een zeildag met twee gezichten.

Zeilen en weer zijn aan elkaar verbonden als familie – de een kan niet zonder en is afhankelijk van de ander. Vraag een zeiler waarom hij of zij zeilt en het antwoord zal vaak ‘om de kick of de snelheid’ zijn. Zadel een zeiler op met een zomer zonder wind en alles is verpest.

Laat de zeilzomer van 2018 nu net zo’n zomer zijn, laat wedstrijdleider Marcol de Klerk weten. “Vandaag was mijn vijftigste wedstrijddag dit seizoen, en ik kan je vertellen dat ik tijdens zeker vijfenveertig een korte broek aan kon doen om de subtropische temperaturen aan te kunnen op het water.” Het gevolg van dit geweldige weer voor de zonaanbidders is echter het uitblijven van hoge windsnelheden. Marcol de Klerk: “Hierdoor moeten de zeilers continu zoeken om in de wind te komen. Men heeft het gehad met het gezoek.”

Wind is dus gewenst tijdens het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018, ook voor een eerlijke wedstrijd, vertelt De Klerk. “Kleine boten hebben minder wind nodig om op snelheid te komen dan een groter en zwaarder schip. Hierdoor zijn deze kleineren in het voordeel. Meer wind leidt dus tot een eerlijker speelveld. Er zijn meer kansen voor iedere crew om de topsnelheid van hun boot te behalen.”

De 26 boten sterke vloot van Marcol de Klerk krijgt op de eerste zeildag van het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018 alle kans om gewend te raken aan de Zeeuwse wateren. “’s Ochtends hadden we weinig wind, waardoor we een vrij rustige eerste race hadden maar geleidelijk aan klom de windmeter naar 28 knopen, met windvlagen van windkracht zeven. Dat leverde een scherpe tweede dagrace op, waardoor kon iedere crew goed wennen aan de omstandigheden.”

Ook de twaalf boten sterke J/111-vloot kende een dag met twee gezichten. “’s Ochtends was het met twaalf knopen wind eenvoudig voor de zeilers,” vertelt wedstrijdleider Walther de Block. “Al kregen we na de middag een windshift naar het westen en een hogere windsnelheid, waardoor er een pittige wedstrijd ontstond.” Dat was weer goed nieuws voor het toeschouwersschip de Castor, stelt de wedstrijdleider: “De aanwezigen konden daardoor hele mooie plaatjes schieten van een boeiend zeilspektakel.”

De komende dagen zijn er wisselvallige dagen op weergebied op komst, al hebben de wedstrijdleiders goede hoop op mooie wedstrijden. Marcol de Klerk: “Het gaat gelukkig stevig waaien de komende dagen. Daar zeilt een zeiler voor. Meer wind betekent meer competitie. Ik denk dat de hele vloot na deze zomerperiode zin heeft om te knallen.”

Foto: Wacon Images

< Alle artikelen