Nieuws | Breskens Sailing

27-08 | 28-08 | 29-08

Nieuws


28 augustus 2017

Puntjes op de i

Damen Sailing Breskens zit er op. De zeilers zijn tevreden. De wedstrijdleiding kijkt terug op een mooie laatste dag en op een mooi weekend. Al was er vandaag (zondag) opnieuw weinig wind, dat mocht de pret niet drukken. De puntjes werden op de i gezet en de titels werden verdeeld. In het open Nederlandse kampioenschap in de IRC-klasse kroonde Bateleur van Marco de Bat zich tot kampioen.

 

Het was in alle klassen spannend tot het eind. Zeker omdat de omstandigheden de zeilers noopten tot creativiteit en tactisch varen.  6 à 7 knopen wind was wel het maximum wat de A-groep kreeg, het was werken tegen de stroom in. Wedstrijdleider Walther de Block zag zich dan ook genoodzaakt om de eerste race in te korten. “ik heb de s-vlag gehesen. Het duurde meer dan een uur eer de zeilers bij de bovenboei arriveerden en dat is een te lange tijd.” De tweede race was naar omstandigheden beter en kon worden uitgevaren waarmee het maximaal aantal wedstrijden van zeven in een weekend is gehaald. Een puike prestatie gezien de toch moeilijke omstandigheden. Ook de baan B zeilers kon zeven wedstrijden varen dit weekend. “Al was de laatste race wel een op-en-neerrace richting de haven”, zegt Marcol de Klerk, wedstrijdleider van baan B. “We hadden 5 knopen wind, het is dan aan de zeilers om er iets van te maken. Dan wordt het tactisch varen.”. In de tweede race, die dus recht op en neer was, was mooi voor deelnemers en leiding. Het leuke van een recht-toe-rechtaan wedstrijd is wel, zo vindt Marcol, dat de zeilers die eerst wat in het achterveld zaten, nu wel voorin mee konden doen. Dat deed veel goed aan de spanning die er tot het laatste inbleef.

 

Al met al is het een mooi weekend geweest zo vinden beide wedstrijdleiders. “Als de deelnemers je vertellen dat er weinig plekken zijn waar de sfeer zo goed is als in Breskens, is dat toch een prachtig compliment”, vertelt Walther met enige trots in zijn stem. Marcol is al net zo trots op de prestatie van de afgelopen vier dagen. “Als ik volgend jaar weer op donderdag mag beginnen met de One Tonners en de rest van de dagen zo zijn als deze editie dan word ik nu al blij.”

< Alle artikelen