Nieuws | Breskens Sailing

27-08 | 28-08 | 29-08

Nieuws


26 augustus 2017

Waar is de wind, hier is de wind

Een indrukwekkende stilte in de tent, een hoop kabaal in de optimisten arena tijdens de waterfundag en spannende zeilwedstrijden met eerst geen wind, toen wel wind en daarna prima wind en een letterlijk verrassende wending. Dat is de vrijdag van Damen Breskens Sailing Weekend in het kort.

 

De waterfundag trok 44 kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar naar de haven. Zij hielden zich bezig met waterspelletjes, proefjes met water en natuurlijk zeilen. Zelf proberen te varen in een optimist, een fluisterboot of mee varen met een grote zeilboot. Dat geeft een kik en een hoop lol en kabaal. Ouders en familie keken toe hoe hun kroost deze aanraking met de zeilsport onderging. En behalve wat kreten als het mis leek te gaan verliep alles veilig en goed. Want de veiligheid staat natuurlijk voorop bij dit soort evenementen. En een zwemdiploma is uiteraard verplicht.  

 

De jeugdige stemmen waren een schril contrast met de indrukwekkende stilte in de ochtend. De dag werd geopend met de herdenking van de drie zeilers die in juli het leven lieten toen hun jacht Capella kapseisde voor de kust van Oostende. Freddy Franssens (70) en Frans Maas (79) uit Breskens en Hannes Goegebeur (18) uit Terneuzen waren ook vaste deelnemers aan ons mooie evenement. Ze worden nog elke dag gemist en leven in onze harten en gedachten voort.

 

De wedstrijdzeilers hadden vandaag een prachtige dag. Het weer was super en de wind, die eerst verstek liet gaan, kwam zo rond de start toch opzetten. De CR-klasse, One Tonners en Two Handed ORC in baan B kregen eerst 4 toen 5 en uiteindelijk 6 knopen (windkracht 2). De IRC-klasse op baan A kreeg maximaal 13 knopen (windkracht 3 à 4)  voor de kiezen. Prima zeilwind. De wedstrijdleiders Walther de Block (baan A) en Hans Zuiderbaan (baan B) kijken dan ook tevreden terug. “Bij dit soort omstandigheden komen de echt goede zeilers bovendrijven”, legt Zuiderbaan uit. Hij doelt dan vooral op het moment dat de wind plotsklaps naar het noorden draaide. Iets wat wel voorspeld was, maar niet zo abrupt. Het maakte de races dynamisch en verrassend. De plotsklapse wending van de wind zorgde wel dat de wedstrijdleiding even goed moest anticiperen op de omstandigheden. Door hun ervaring ging dat prima en zie een wedstrijdleider van Damen Breskens Sailing maar eens gek te krijgen.

 

Door de wisselende wind hadden de wedstrijden ook verschillende winnaars. In de CR-klasse was race één een prooi voor O'Neill III van Pierre van Heuverswyn. In race twee werd deze boot tweede en ging Zumex.be van Bernard De Smet er met de winst vandoor. Ook de IRC-klasse kende in drie wedstrijden drie verschillende winnaars. Checkmate van Peter de Ridder, X-Bie van Koen Cleeren en Moana van François Goubau. Kijk voor alle andere uitslagen en meer informatie over Damen Breskens Sailing op onze website of Facebookpagina.

Foto: Ronald den Dekker

< Alle artikelen