Nieuws | Breskens Sailing

27-08 | 28-08 | 29-08

Nieuws


26 augustus 2017

Alleen maar blije gezichten

“Geef me wind en zeilen, geef me zon en Noordzee”, Splitsing zong het al in 1985 en vandaag in Breskens willen de deelnemers niets anders dan dat. Alleen is die vermaledijde wind een onzekere factor. Net als gisteren komt het toch goed en zijn er alleen maar blije gezichten op de zaterdag van de Damen Breskens Sailing Weekend.

 

Wedstrijdleiders Walther de Block (baan A) en Marcol De Klerk (baan B) moeten er wel om lachen. Tijdens de briefing en het weerpraatje in de ochtend wordt er weinig wind voorspelt. Deze kan ook nog eens uit alle hoeken waaien behalve het westen zo is de mededeling. Drie keer raden waar de A-deelnemers de wind vandaan voelen komen aan het begin van de dag. Als later de wind draait naar noordnoordoost wordt het ‘hard werken’ om voortgang te boeken op de baan, zo vertelt Walther. Zeker tijdens de medium distance race moeten de zeilers alles uit de kast halen. Al met al een enerverende dag met mooie races is zijn conclusie.

 

De deelnemers op baan B zaten nog aan de koffie toen de deelnemers op baan A al uitvoeren. Te weinig wind voor de kust en dus werd de start voor de B’s met twee uur uitgesteld. De eerste race wordt daarna wel volgens planning begonnen en gevaren met 6 à 7 knopen in ideale omstandigheden. Bij wedstrijd nummer twee laat de wind het weer afweten en deze race wordt dan ook noodgedwongen na drie mijl afgebroken, daar waar zeven mijl bedacht  was. Wie dan denkt dat de zeilers de pee in hebben, die heeft het mis. Alle zeilers hebben een top dag gehad, de weersomstandigheden neem je voor lief. Het was goed toeven op het water. Een enthousiaste deelnemer komt nog snel bij de wedstrijdleiders vragen of het klopt dat hij morgen nog slechts een wedstrijd kan varen, want hij zou er graag nog twee doen. Het ging vandaag zo lekker. Gelukkig voor hem blijkt dat te kunnen. “We willen als wedstrijdleiding graag blije deelnemers, dan hebben we het goed gedaan denken we, “ lacht Marcol. “Gezien deze reactie is dat gelukt vandaag.”

 

Alle wedstrijden werden vandaag ook gade geslagen door sponsoren en genodigden die aan boord van zeesleepboot Elbe alles van dichtbij konden meemaken. “We lagen op den duur met de kont van het schip tegen de startlijn”, vertelt Roy van Aller.  Om met een lach er aan toe te voegen: “Dan moet je die 75 vips wel nog vertellen dat er een start is anders blijven ze ‘netwerken’.” De oud-wedstrijdleider en ex-voorzitter van het evenement is trots op dat de Elbe in Zeeuws-Vlaanderen is. “Het is echt een stukje Hollands Glorie.”  Een zeesleper van het stoerste soort maar met de schoonheid van een jacht. Gebouwd in 1958 en ingezet door Smith International. Later verbouwd tot actieschip van Greenpeace maar nu weer gerestaureerd en in oude glorie hersteld. De thuishaven Maassluis is dus even verlaten want Breskens mocht vandaag genieten van dit prachtige vaartuig.

 

Natuurlijk geen wedstrijden zonder winnaars. In de One Tonner competitie was de eerste omgang een prooi voor Prince De Pétarcq van Bert Janssen. De tweede race (de zesde wedstrijd totaal) werd gewonnen door Ex-container, de boot van A. Gehrlein.

< Alle artikelen